Foredrag, møder og byvandringer
Tirsdag den 8. april 2025. kl. 19.00-21.00. Festsalen, Wiedergården.
Efterfølgende omtale af foredraget.
Ved Historisk Forenings møde den 8. april 2025 fortalte Niels Jensen (1942) om Amagerbanen.
(Fotos: Torben Stendern, Niels Jensen og Dines Bogø).
Lidt overraskende for mange startede indlægget med, at vi hørte, at der dengang havde været to jernbaner på Amager. DSB’s forbindelsesspor fra Kalvebod Brygge via Langebro til Amagerbro Station, hvor der var forbindelsesspor til Amagerbanen.




Oprindelig var det planlagt, at Amagerbanens endestation skulle være Tømmerup, men som bekendt videreførte man banen allerede inden åbningen i 1907 til Dragør. En strækning op 12 km. Køretid var 29-30 minutter med i alt 10 stationer/trinbræt.
Man talte også om en jernbane på Vestamager, men den kom først i 2002 i form af Metro M1.
Amagerbanen gik ind i busdrift, men det var jernbanen, der gav det egentlige overskud.
Selv mange år efter anlæg af jernbanen, var der stadig kritiske røster. Hvorfor skulle banen ligge så langt mod øst frem for midt på Amager, hvor de fleste boede? Noget af forklaringen var, at industrianlæg lå langs Amager Strandvej.





Banen transporterede store mængder hvidkål, men også farligt gods i form af benzin og syre.
Forfatteren Niels Jensen fortalte om stationerne. Vi hørte specielt om problemer ved Amagerbro, hvor man nedrev stationsbygningen i 1938, da banen lukkede første gang og ved genstarten i 1940.
Vi hørte om lokomotiverne, motorvogne og om problemerne med nedslidt materiel i 1947, der bl.a. var med til beslutningen om at nedlægge persontrafikken.
Godstrafik blev gradvis afviklet allerede fra 1957. Alle stationer er tegnet af Henrich Wenck, overarkitekt ved DSB, der bl.a. kendt for Københavns Hovedbanegård nr. III og stationerne på jernbanen til Helsingør. Øresundsvej Station er genopbygget på Frilandsmuseet.
Vi hørte om særlige jernbaneanlæg, som Luftwaffe i 1942 fik lavet ind i Københavns Lufthavn. Planlagte anlæg omkring Store Magleby landsby nåede ikke at blive påbegyndt.
I 1974 overtog DSB og HT driften af jernbanen og busdriften.
Niels Jensen havde illustreret foredrag med ca. 100 slides, hvoraf mange var ukendt for ”jernbaneentusiaster”.